Competentie 1
Competentie 1 Professionele Sportkundige identiteit
De Sportkundige heeft een professionele identiteit waarin hij zijn sporteigenheid koppelt aan onderzoekend- en creërend vermogen en daarmee de eigen en collectieve kennis van de beroepsgroep en -domein blijvend ontwikkelt. Hij (ver)kent mogelijkheden in dynamische contexten op zoek naar dialoog en co-creatie op verschillende niveaus om waarde te creëren. Hij positioneert en profileert daarin de rol van de Sportkundige.
Tijdens mijn periode op het CIOS heb ik veel ervaring opgedaan in het lesgeven. Eerst heb ik een jaar lang lesgegeven op een basisschool. Daarnaast heb ik ook nog 4 jaar lang stage gelopen als voetbaltrainer bij Frisia. Hier ben ik ook coördinator van de voetbalschool geweest. Hier ben ik veelal bezig geweest met het ontwikkelen en implementeren van de trainingen. Hier moet je je aanpassen aan veel verschillende aspecten en doelgroepen, waar ik veel van geleerd heb. Ook bij mijn stage op de Vosseburcht, waar ik een lessenreeks ontwikkel en uitvoer en bijbaan als Bootcamp instructeur ben ik constant bezig met het ontwikkelen van een professionele identiteit. Ook heb ik hierdoor veel moeten samenwerken met externe partijen. Denk hierbij aan andere voetbalscholen om ideeën op te doen en te delen. Ook heb ik het belang van samenwerken opgemerkt tijdens mijn studie aan de Hanzehogeschool. Bij bijvoorbeeld the european vital city opdracht ben je afhankelijk van je groepje. Het is van cruciaal belang om hierin goed samen te werken omdat het anders onmogelijk is om een goed resultaat te halen. Ik heb op het CIOS geleerd dat het van cruciaal belang is om een goede houding aan te nemen tijdens het lesgeven. Je moet hierin een goede balans vinden. Ik kan me goed aanpassen aan verschillende situaties. Ik ben iemand die van een grapje houd, maar ook streng kan zijn als de situatie er naar vraagt. Ik heb van de begeleiders te horen gekregen dat ik goed voor de groep kan staan.
De bijbaan bij The Bootcamp Club is sport gerelateerd. Naast dat ik dit erg leuk vind om te doen, doe ik het ook omdat het gewoonweg goed bij me past. Door mijn stages heb ik geleerd om voor groepen te staan. Het in contact staan met mensen vind ik prettig. Ik vind het leuk om mijn enthousiasme en kennis over te dragen. Door deze stages heb ik ervaring op gedaan in het opstellen en implementeren van lessen.
Ondank mijn kennis en expertise moet ik meer initiatief nemen. Ik treed vaak op de achtergrond terwijl ik goede oplossingen kan bedenken. Ik moet mezelf pushen om vaker uit de comfort zone te stappen. Ik ga vaak voor de makkelijke oplossing, terwijl ik misschien zelf een betere oplossing (of oefening) weet.
Tijdens mijn stage bij de Vossenburcht heb ik te weinig gecommuniceerd. De begeleiders hebben aangegeven dat ze het wenselijk vonden dat ik tijdig communiceerde wat ik ging doen en wat ik van de begeleiders verwachtte. Dit kan onduidelijkheid scheppen en dit is iets waar ik aan heb moeten werken. Dit is dan weer niet professioneel en is een belangrijk aspect binnen een organisatie in het werkveld. Dit wil ik gaan realiseren door vaker momenten in te plannen om het een en ander te bespreken. Zo weet ik zeker dat ik iedereen mee neem in het grote geheel tijdens een project.
Ik scoor mijzelf op niveau B omdat ik denk dat ik mijn professionele identiteit in meerdere complexe situaties kan toepassen, waarin ik kennis van zaken kan laten zien. Naar mijn mening profileer ik mij als een Sportkunde professional, dit blijkt voornamelijk uit de behaalde resultaten op school, uit de feedback van medestudenten en uit de feedback van mijn werkgever.